Kontakt
AZ Bouw
Platinastraat 27
7334 BD Apeldoorn
Homepage:www.azbouwapeldoorn.nl
Telefoon:+31 (0)613 11 57 95
Fax:

Renovatie & Onderhoud – houtrot bestrijden

Vermoedt u dat u last heeft van houtrot in uw huis of bedrijfspand? Of wilt u het houtwerk voor de zekerheid laten controleren op houtrot of ongedierte? Als specialistisch specializationShort in de regio Apeldoorn kunnen wij de aanwezigheid van houtrot of schadelijke insecten al in een vroeg stadium vaststellen en dit bestrijden. Zo voorkomt u meer schade in de toekomst.

Houtrot rondom kozijnen

Hoe ontstaat houtrot?

Houtrot ontstaat als het hout over een langere periode te vochtig is. Bij een houtvochtigheid van 21% of meer, een hoge temperatuur en voldoende zuurstof kunnen schimmels ontwikkelen die de houtwand aantasten. Het hout wordt donkerder en zachter en op den duur komen er scheuren in.

Houtrot moet helemaal verwijderd worden, tot op het goede hout. Kleine beschadigingen kunnen gevuld worden met houtrotvuller. Is de schade groter? Dan moeten de aangetaste delen in zijn geheel vervangen worden.

Houtrot bestrijden: een goede voorbereiding

Om houtrot effectief te bestrijden is een goede voorbereiding erg belangrijk. Wij inspecteren uw huis of bedrijfspand eerst uitgebreid. De kunst is (de kans op) houtrot op te sporen en te herstellen, voordat er meer schade ontstaat.

Houtrot is in het begin vaak slecht zichtbaar. Het komt het meest voor in verbindingen en aan de onderkant van houten constructies. En het kan ook onder het bestaande schilderwerk zitten. Daarom onderzoeken we het houtwerk met een priem of vochtigheidsmeter.

Eerst houtrot bestrijden, dan pas schilderen

Houtrot ontstaat bijna altijd door langdurig binnendringen van vocht. Als dat niet aangepakt wordt, gaat het rotten van het hout gewoon door, ondanks een nieuwe verflaag. Het is dus belangrijk het houtwerk voor het schilderen te controleren op houtrot. Als er houtrot wordt gevonden moet niet alleen het slechte hout, maar ook de oorzaak worden aangepakt.

Oorzaken van houtrot

De oorzaak van vocht in de houtconstructie, die uiteindelijk houtrot veroorzaakt, kan liggen in de afdichting van de beglazing (geen goede kitafwering), een verkeerde constructie of bijvoorbeeld eerder gerepareerde schades. Ook draaiende delen kunnen problemen veroorzaken. Deze moeten ook aan de boven- en onderkant geschilderd zijn en voldoende ruimte hebben in het kozijn. Door het wrikken van ramen en deuren kunnen de houtverbindingen open gaan staan, waardoor houtrot kan ontstaan.

Insecten

Uw houtwerk kan ook aangetast worden door insecten. Vaak richten zogenaamde houtboorders de schade aan. Bekende houtboorders zijn de boktor en de bonte knaagkever. Zij leggen hun eitjes in het hout, waarna de larve (de houtworm) zicht voedt door gangen te boren in het hout. Dit kan tot enorme schade leiden. De insecten moeten bestreden worden, voordat we het beschadigde hout herstellen.